Joulureseptit

Joulureseptit

Kokosimme käyttöösi takuuvarmoja reseptejä, joilla järjestät helposti makoisat tarjoilut.

Alkumaljaksi:

Vaalea Jouluglögi

1 ps Kotigastronomi Vaaleaa glögimaustetta
Omenainen ja kanelinen vaalea glögijuoma, jossa mausteena mm. kanelia, hibiscusta, kardemumman hedelmää, mantelia, inkivääriä ja sitruunaruohoa. Tämä herkullinen kuuma juoma maistuu takuuvarmasti! Valmista juoma pussin ohjeen mukaisesti ja tarjoa alkumaljana.

Chilinen Jouluglögi

1 ps Kotigastronomi glögimaustetta
Lisää valmiiseen glögiin kaksi kokonaista kuivattua chiliä ja kokonaisia

rosepippureita. Anna maustua muutama minuutti. Ota chilit ja rosepippurit pois. Terästä tarvittaessa. Lisää mantelilastuja ja rusinoita. lisää sokeria 2-4 tl kuppia kohti. 

Suolaisen nälkään:

Lohirullat

n. 20 kpl 
valmis (pakaste) voitaikinalevy 
1 dl pitkää riisiä (ja 2 dl vettä) 
1 prk maustamatonta tuorejuustoa 
4 tl Dip-mix Sitruuna-Tilliä 
2 tl Dip-mix Valkosipulia 
150-200 g kylmäsavukirjolohta 
kananmunaa voiteluun

Sulata voitaikinalevy ja keitä riisi kypsäksi. Sekoita Dip-mix Sitruuna-Tilli ja Dip-mix Valkosipuli tuorejuustoon, lisää riisi joukkoon, sekoita tasaiseksi seokseksi. Pilko lohi pieniksi paloiksi. Kauli taikina ohueksi levyksi (n.30×50 cm). Levitä riisi-juustoseos ja lohipalat tasaisesti taikinan päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa n. 3 cm:n viipaleiksi. Levitä uunipellille ja voitele munalla. Paista n. 200 asteessa 20 minuuttia, kunnes rullat ovat kauniin ruskeita.

Fetajuusto-aurinkuivattutomaattikierteet

1 pkt voitaikinaa
100 g Kotigastronomi Aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g pehmeää fetajuustoa

Liota Aurinkokuivattuja tomaatteja n. 10 min vedessä, pilko ne sitten hyvin pieneksi ja sekoita fetajuustoon. Kauli taikina levyksi (n. 30 x 50 cm). Ripottele täyte taikinalevylle, sivele reuna vedellä ja ”liimaa” pötkö kiinni. Rullaa pötköksi ja leikkaa n. 3 cm paloja rullasta. Laita leivos- tai muffinivuokiin tai uunipellille leivinpaperin päälle, voitele munalla ja paista 225 asteessa n. 15 min.

Tzatziki-perunasalaatti

2 keitettyä perunaa
1 suola- tai etikkakurkku
1 makea omena
2 dl kermaviiliä
1½ tl Kotigastronomi Tzatzikia
¼ tl sokeria
½ tl Kotigastronomi sipulijauhetta

Pilko peruna, kurkku ja omena ja sekoita keskenään. Sekoita Tzatziki, sokeri ja sipulijauhe kermaviilin joukkoon ja sekoita kastike muiden aineksien joukkoon. Anna vetäytyä vähintään 3 tuntia ennen tarjoilua. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös kapriksia.

Dippipöytä

Kotigastronomi Dippikastikkeita esim. Valkosipuli, Ranskankerma-sipuli ja Aurinkotomaatti.
3 prk kermaviiliä

kurkkua
porkkanaa
varsiselleriä
chipsejä yms.

Järjestä pikkujouluihin makunystyröitä hivelevä dippipöytä, josta jokainen juhjija voi napsia suupaloja makunsa mukaan. Suikaloi kasvikset ja valmista dippikastikkeet pussin ohjeen mukaisesti..

Broileri-meloni salaattimaljat

broilerisuikaleita
Kotigastronomi Broilerimaustetta
rapeaa salaattia (esim. jää- tai amerikansalaatti)
kurkkua
verkkomelonia (cantaloupe)

kastike:
2 dl kermaviiliä
Kotigastronomi Dip-mix Currya

Ruskista broilerisuikaleet ja mausta ne Broilerimausteella. Puolita meloni ja kaavi siemenet pois lusikalla, koverra puolikkaat tyhjäksi ja kuutioi hedelmäliha. Pilko salaattiainekset ja sekoita keskenään. Täytä meloninpuolikkaat salaatilla. Valmista Curry-dippi pussin ohjeen mukaan ja tarjoa salaatinkastikkeena.

Tex-mex lihapiirakka a´la Kotigastronomi

2 levyä (pakaste) voitaikinaa
400 g jauhelihaa
1 ps Kotigastronomi Texmex Pata-ainesta
1 kananmuna voiteluun
Kotigastronomi Aromimaustetta
Kotigastronomi Chilirouhetta tai -jauhettaSulata taikinalevyt, kauli niistä pohja ja kansi. Ruskista jauheliha ja mausta se aromimausteella ja chilirouheella tai -jauheella makusi mukaan. Valmista Texmex pata pussin ohjeen mukaisesti. Laita toinen kaulittu taikinalevy uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä täyte pohjalle. Nosta taikinalevyn kansipuoli täytteen päälle, painele se kiinni pohjaan. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla kuvioita.

Paista 200 °C:ssa n. 30 min, kunnes piirakka on kauniin ruskeaa. Lisäksi sopii dippikastikkeet ja raikas salaatti.

Thai-lohipiirakka a`la Kotigastronomi

2 levyä (pakaste) voitaikinaa
n. 400 g kirjololohta tms.
1 ps Kotigastronomi Thai Pata-ainesta
1 kananmuna voiteluun
Kotigastronomi Sitruunapippuria tai
Kotigastronomi Rub Hot Lemon maustesekoitusta

Sulata taikinalevyt, kauli niistä pohja ja kansi. Leikkaa lohi sopiviksi paloiksi. Valmista Thai Pata pussin ohjeen mukaisesti ja lisää lopuksi lohipalat ja makusi mukaan Sitruunapippuria tai Rub Hot Lemonia, anna padan kiehua hetki. Laita toinen kaulittu taikinalevy uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä valmis (hieman jäähtynyt) pata pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle vielä hieman Sitruunapippuria tms. Nosta taikinalevyn kansipuoli täytteen päälle, painele se kiinni pohjaan. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla kuvioita. Paista 200 °C:ssa n. 30 min, kunnes piirakka on kauniin ruskeaa. Lisäksi sopii dippikastikkeet ja raikas salaatti.
Vinkki: voit jättää piirakasta ”kannen” pois, ripottele silloin täytteen päälle reilusti juustoraastetta ja paista noin 30 min.

Gratinoitu Iltalianpata a`la Kotigastronomi

1 ps Kotigastronomi Italian Pata-ainesta
400 g jauhelihaa
juustoraastetta gratinointiin

Valmista Italianpata pussin ohjeen mukaisesti ja kaada valmis pata voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja gratinoi uunissa 225 asteessa kunnes juusto on saanut kauniin värin.

Kasvisgratiini

1 annos (n. 2,5 dl) valmista Kotigastronomi Juustokastiketta pussin ohjeen mukaan
n. 1 kg kasviksia valintasi mukaan (kukkakaali, parsakaali, porkkana, kesäkurpitsa…)
1-2 tl Kotigastronomi Vegetarian aromimaustetta

Levitä kasvikset uunivuokaan (myös pakasteet käyvät), ripottele päälle aromimaustetta. Kaada valmis juustokastike kasvisten päälle. Voit ripotella vielä juustoraastetta pintaan. Paista 200 asteessa kunnes kasvikset ovat kypsiä n. ½ h. Jos haluat nopeuttaa uunissaoloaikaa, voit esikeittää kasviksia hieman (porkkana, kukkakaali).

Nachovuoka (myös kasvisversio)

400 g jauhelihaa tai tölkki kidneypapuja/papusekoitusta
tölkki makeaa maissia
1 iso paprika ja/tai Kotigastronomin paprikarouhetta
1 iso sipuli ja/tai KG sipulirouhetta
KG tomaattirouhetta
KG jauhelihamaustetta
KG Taco-maustetta
KG Piri-Piriä
Nachoja (kolmion mallisia)
KG juustokastiketta
KG Dip-Mix Cheddaria
Juustoraastetta (mozzarella tai pizzajuusto, ei emmental)
(Jalopenoja)
Voita paistamiseen

Pilko paprika ja sipuli kuutioiksi. Laita voi pannulle sulamaan ja lisää siihen pieni ripaus Kotigastronomin Taco-maustetta. Lisää jauhelihat pannulle ja ruskista hetki, lisää sipuli ja paprikakuutiot. Paista jauheliha kypsäksi asti ja lisää maissit joukkoon. Mausta seos reilusti Tacomausteella ripauksella Piri-Piriä (jos haluat tulisuutta) ja lisää ruokakerma ja tarvittaessa vähän vettä. Lisää Kotigastronomin tomaattirouhe (halutessasi myös paprika ja sipulirouhe) ja anna kiehahtaa kasaan. Jauhelihaseoksen tulee olla paksua, muhennosta, (ei kastikemaista).

Valmista annos juustokastiketta, keitä siitä hieman ohjetta sakeampaa ja mausta se Dip-Mix cheddarilla.

Laita jauhelihaseos laakean uunivuoan pohjalle. Laita seoksen päälle nachot ja valuta päälle juustokastike. Halutessasi tulisempaa, voit ripotella nachojen sekaan jalopenoviipaleita. Nachot kannattaa asetella pystyyn ja painaa jauhelihaseokseen, jotta juustokastike pääsee kaikkiin väleihin. Ripottele lopuksi juustoraaste ja kuorruta uunissa 225 asteessa kunnes juusto saa hieman väriä. Tarjoile heti raikkaan salaatin ja kylmän, hiilihapollisen juoman kera.

Käyttämällä jauhelihan sijaan kidneypapuja tai papuseosta, saat kasvisversion. Lisää pavut vasta paprikan ja sipulin kuullotuksen jälkeen, yhdessä maissin kanssa. Reseptin lähetti Minna Korppila-Kauppinen Kuhmoisista.

Makeita herkkuja:

Piparimuffinssit

400 g (1 pussi) Kotigastronomi Muffins-mix -jauhetta
1-2 tl Kotigastronomi Piparkakkumaustetta
Kotigastronomi Vaaleaa- tai tummaa kuorrutetta tai aitoa tummaa- tai valkoista suklaata
Kotigastronomi kuivattuja karpaloita tai karpalorouhetta koristeluun

Valmista muffinssitaikina pussin ohjeen mukaisesti ja lisää joukkoon 1-2 tl Piparkakkumaustetta.
Koristele valmiit muffinit sulatetulla kuorrutteella ja esim. kuivatuilla karpaloilla.

Kardemummatryffelit

n. 25 kpl
1 dl kuohukermaa
2 rkl margariina tai voita
3/4 dl sokeria
1/2 tl Kotigastronomi Kardemummajauhetta
175 g Kotigastronomi Tumma kuorrute

Kiehauta margariini, sokeri ja kerma. Lisää kardemumma ja kuorrute ja sekoita. Anna jäähtyä jääkaapissa kunnes seos on pursotettavaa tai lusikoitavaa.  Kaada seos pursotinpussiin ja pursota pieniin vuokiin tai tötteröihin tai nostele seosta lusikalla pikkuvuokiin. Säilytä viileässä. Mikäli haluat ”kovia” suklaamakeisia niin jätä kerma pois.

Glögi-kreemi tortut 

Kotigastronomi Vaaleaa Glögimaustetta
3 dl Omenamehua
1 dl Kotigastronomi Vaniljakreemiä
valmista voi- tai torttutaikinaa
kananmunaa voiteluun
tomusokeria koristeluun

Valmista vaalea glögijuoma omenamehuun (ei tarvitse lisätä sokeria) ja anna jäähtyä. Valmista Vaniljakreemi käyttäen nesteenä valmista glögijuomaa. Tee uunipellille leivinpaperin päälle esim ”tähtitorttuja” korvaten luumumarmeladi glögi-kreemi seoksella, koristele halutessasi esim. kirsikalla, voitele munalla ja paista uunissa n. 200 asteessa kauniin ruskeiksi. Sirottele valmiiden torttujen päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

Karamellisoidut omenat

4 kpl omenoita
4 rkl voita
Kotigastronomi Kandisokeria
1 tl kanelia
ripaus kardemummaa

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Sulata voi ja sokeri pannulla. Kuumenna, kunnes seos on kullanruskeaa. Sekoita joukkoon kaneli, lisää omenalohkot ja paista, kunnes omenat alkavat pehmetä. Lisää omenoihin ripaus kardemummaa ja sekoita.Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Helppo vaniljakastike

1 rkl Kotigastronomi Vaniljakreemijauhetta
2 dl kuohukermaa

Sekoita kuohúkermaan Vaniljakreemijauhe ja anna hetken tekeytyä jääkaapissa.

Asettele jälkiruokamaljoihin omenapaistosta ja vaniljakastiketta ja nauti.

Sacher-leivokset

Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
150 g Kotigastronomi Tummaa kuorrutetta
2 tl Kotigastronomi Aitoa Vaniljasokeria
1,5 tl Kotigastronomi Leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
Kostuttamiseen appelsiinimehua
2 dl aprikoosimarmeladia

Kuorrutus:
150 g Kotigastronomi Tummaa kuorrutetta
1 rkl voita tai margariinia
1 dl aprikoosimarmeladia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja Tumma kuorrute (erikseen). Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoja, voisulaa ja sulaa Tummaa kuorrutetta. Levitä taikina n. 1 cm:n ohueksi levyksi Kotigastronomien Uuniliinalle tai voidellulle leivinpaperille uunipannun päälle. Paista n. 175 asteessa n. 20 min. Leikkaa jäähtynyt pohja kahdeksi levyksi, kostuta ne appelsiinimehulla ja levitä aprikoosimarmeladi toiselle levylle ja nosta toinen levy päälle. Sivele pintaan aprikoosimarmeladia. Leikkaa levyistä leivospaloja. Sulata Tumma kuorrute ja lisää siihen voi ja kerma, sekoita hyvin, jäähdytä hiukan ja kuorruta seoksella leivokset. Kun kuorrutus on jähmettynyt, voit vielä koristella haluamallasi tavalla. Tarjoa leivokset viileänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Vinkkejä:

Vaniljakreemistä on moneksi

Kotigastronomi Vaniljakreemijauhetta on erittäin helppo käyttää; sekoita jauhe veteen, maitoon tai kermaan, anna tekeytyä puolisen tuntia ja sinulla on valmis herkullinen kreemi. Se kestää hyvin paistamisen ja pakastamisen ja säilyy valmiina jääkaapissa 1-2 vrk.

Veteen sekoitettuna: täytekakut, leivokset, tortut, marjapiirakat, pullat

Kermaan sekoitettuna: kakut, letut, marjat, erilaiset jälkiruoatKokeile valmista kreemiä pullapitkojen tai makeiden kahvileipien täytteenä esim. marmeladin vieressä. sekoita kreemijauhe kevytkermaan vain puolet ohjeen määrästä ja sinulla on valmis vaniljakastike tee kreemi ja vaahdota kermaa 1:1, sekoita keskenään ja käytä jälkiruokien kanssa pelkän kermavaahdon asemasta.

Kurkumaa ja Lakritsijauhetta 

Hauskatkin juhlat päättyvät aikanaan ja mahdolliseen ”juhlaväsymykseen” tehoaa Kurkumajauhe ja Lakritsijauhe, jotka puhdistavat maksaa ja virkistävät täten myös mieltä. Aamutee kannattaa siis maustaa Lakritsinjauheella ja lounaaksi voi nauttia esim. kurkumalla maustettua riisiä kanakastikkeen kera.

Joulusiivous ruokasoodalla

Lavuaarit ja kattilat kirkastuvat kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa.
Pinttyneet teekupit puhdistuvat, kun hankaat kupin sisäpuolta ruokasoodalla. Huuhtele hyvin.
Termoskannu puhdistuu, kun täytät sen kuumalla vedellä ja lisäät 2 rkl ruokasoodaa. Anna sekoituksen seistä muutama tunti. Pese kannu ja huuhtele.
Hopeat kiillottuvat ruokasoodalla ja lämpimällä vedellä.
Hajut voivat haihtua mikrosta, kun laitat sinne astian, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä. Kuumenna hetki.
Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.
Poista paha haju matosta, kengistä ym. sirottele ruokasoodaa, anna vaikuttaa, imuroi. 

Tulosta sivu »