3 dl vettä
25 g tuorehiivaa (puoli pakettia)
1 tl Kotigastronomin Kristallisuolaa
1 rkl Kotigastronomin aniksensiemeniä
0,5 dl siirappia
200 g lanttu, pokkana tai juuressosetta (tee itse tai osta)
2 dl ruisjauhoja
noin 6 dl vehnäjauhoja (korvaa ½ tai ainakin kolmannes hiivaleipäjauhoilla)
0,5 dl pullomargariinia
Pinnalle:
1 kevyesti vatkattu muna
Kotigastronomin unikon- tai seesaminsiemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Murskaa aniksensiemenet huhmareessa (tai käytä jauhetta). Mittaa hiiva-nesteseokseen suola ja anis ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää siirappi ja lanttusose. Sekoita taikinapohjaan ruisjauhot ja alusta taikina sitten vehnäjauhoilla ja hiivaleipäjauhoilla. Lisää loppuvaiheessa pullomargariini. Anna taikinan kohota noin ½ tuntia. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ja taputtele litteäksi. Nosta taikina uuniliinalla vuoratulle uunipannulle ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Anna taikinan kohota noin 15 min liinalla peitettynä, voitele pinta munalla ja jaa se sitten taikinapyörän avulla tasakokoisiksi paloiksi. Ripota päälle siemeniä. Paista leipää 200 oC uunissa noin 20 min.
Ohje: Mukailtu Kotigastronomituotteille Kotimaiset Kasvikset ry:n ohjeesta.